Hi-hat Cupcakes
Nästa dag tog vi en promenad upp i skogen med mamma, Pontus och våra hi-hat cupcakes :)
Kanske gör sig dessa muffins bättre på ett fint fat inomhus, här på stubben förväxlas de gärna med något helt annat än smarriga godsaker :) Men allt är godast att smaka ute!
Pontus smakar en hi-hat cupcake
Törs du anta utmaningen? Klart du gör, det var ju skoj att baka dem! Här kommer receptet:
INGREDIENSER
Cupcakesmet
3 st ägg
2.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl gräddfil
2 msk kallt kaffe
3.5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
Frosting/Maräng
6 ägg
8 1/2 dl strösocker
Saft av 1 citron
2 tsk vaniljsocker
Chocolate coating
350 g mörk choklad
3 msk matolja
Cupcakesmet:
Gör så här
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
3. Smält smöret, häll i gräddfilen och kaffet och blanda det med äggsmeten.
4. Blanda vetemjöl, bakpulver, kakao och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
5. Hacka den mörka chokladen grovt och smält den i ett vattenbad (i en skål över kokande vatten).
6. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3 med smet.
7. Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter. Låt svalna.
Frosting/Maräng:
1. Blanda äggvitor, strösocker och saft av 1 citron i en rostfri bunke. vispa fluffigt för hand i ca 1 minut.
2. Sätt bunken i ett vattenbad(över kokande vatten). Vispa tills socker kristallerna smält och det blir luftigt som maräng. Du ska kunna se tydliga spår av vispen. (ha tålamod, det här ska ta tid)
3. Ta bort bunken från vattenbadet och vispa ner vaniljsockret. Vispa med elvisp ytterligare några minuter tills marängen tjocknat och svalnat.
4. Använda en sprits med en rundtyll och spritsa marängen i toppformade sprialer på cupcakesen. (för mig gick det lättare med en plastpåse med avklippt hörn). Lämna cirka en centimeter runt kanten.
5. Låt stelna i kylen.
Chocolate coating:
1. Hacka chokladen och smält den i ett vattenbad tillsammans med matoljan.
2. Häll över chokladen i en liten skål och låt svalna.
3. Ta ut cupcakesen från kylen och doppa varje marängtopp i den smälta chokladen.
4. Låt stelna på ett fat i kylen i ca 30 minuter.
Jag tycker att jag lyckades ganska bra i alla fall! Så här ser Leilas hi-hat cupcakes ut:
Trevlig hösthelg på dig!
Hurtig höstdessert!
Mamma hade gjort en underbar middag, för att den skulle passa till det fina vinet hon och Pärra skulle dricka till maten. Det var jättegoda älgfärsbiffar, bulgursallad med tomat, kronärtskocka (inlagd), rödlök och persilja, till detta en jättesmarrig och enkel kall chevrésås (2dl matlagningsyoghurt, 100g chevréost, salt och peppar - mixas!)
Sen var det dags för efterrätt! Då uppfann jag och mamma denna hurtiga, ganska nyttiga, goda, snabba höstdessert!
Per portion:
1 krossat divestivekex
Så mycket frysta jordgubbar du vill/har (tinade)
1 dl matlagningsyoghurt blandat med 1 tsk vaniljsocker och 1 msk florsocker
Trevlig höst! :)
Kall eller varm?
Det finns ju egentligen tre olika sorters cheesecake. Den varma sorten, typ den vi gjorde idag, den frysta glassvarianten och så ostkaka. Vi får se vad det blir härnäst, de är ju underbara allihopa! :) Vilken smart idé att blanda i ost, som är så gott, i en efterrätt!
Cheesecake with Passion
När min tisdag som lärare var slut (vid halv tre-tiden) cyklade jag och hämtade lillebror Edvin på skolan, sen cyklade vi hem och lagade mumsig middag till hela familjen! Det blev ugnsgratinerad falukorv med lök, tomat, svenskt äpple och ost. Till det serverade vi potatisplättar, en ny favorit gjord på potatismos från igår (blanda bara i ett par ägg och lite mjöl och stek i lagom storlekar).
CHEESECAKE WITH PASSION
Foto av Pontus Wennesjö
Självklart bjöd vi även på efterrätt. Vi bakade en egen jättesmarrig cheesecake med passionsfrukt! Edvin är proffs på att krossa digestivekex och pepparkakor! :)
Här kommer vårt recept:
ca 8 bitar 200 grader
Botten:
6 digestivekex
8 runda pepparkakor
100g smör
Fyllning:
200g philadelphiaost
2dl matlagningsyoghurt
3 ägg
1dl socker
Minst 2 passionsfrukter (ta så många du vill/har)
Garnering:
Passionsfrukt
Kiwi
Eller andra frukter/bär
Botten: Lägg kex och pepparkakor i en plastpåse och mosa med en kavel. (ROLIGT!) Tillsätt smöret och arbeta samman till en deg. Tryck ut degen till en jämn botten i en rund form med löstagbar kant, ca 24cm i diameter. Ställ formen i kylskåpet en stund.
Fyllning: Blanda philadelphiaost och yoghurt till en jämn smet. Rör ner ägg och socker lite i taget. Tillsätt fruktkött och blanda väl. Häll fyllningen i formen ovanpå bottnen och grädda i ca 30 min (200grader).
Garnera, servera och smaka!