Hi-hat Cupcakes

För inte så länge sedan tog jag och Edvin bussen in till stan när han slutat skolan för dagen. Vi hoppade av vid biblioteket och gick in och lånade ryggsäckarna fulla med barn- och bakböcker. Bland annat Leilas A Piece of Cake, där vi snabbt fastnade för dessa spännande muffins. Så vi åkte hem och började baka! Det tog hela eftermiddagen och kvällen, men nog var det värt det allt!

Nästa dag tog vi en promenad upp i skogen med mamma, Pontus och våra hi-hat cupcakes :)

Chokladmuffins med mumsmumshatt
Kanske gör sig dessa muffins bättre på ett fint fat inomhus, här på stubben förväxlas de gärna med något helt annat än smarriga godsaker :) Men allt är godast att smaka ute!


Pontus smakar en hi-hat cupcake

Törs du anta utmaningen? Klart du gör, det var ju skoj att baka dem! Här kommer receptet:

INGREDIENSER

Cupcakesmet
3 st  ägg
2.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl gräddfil
2 msk kallt kaffe
3.5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt

Frosting/Maräng
6 ägg
8 1/2 dl strösocker
Saft av 1 citron
2 tsk vaniljsocker

Chocolate coating
350 g mörk choklad
3 msk matolja

Cupcakesmet:
Gör så här
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
3. Smält smöret, häll i gräddfilen och kaffet och blanda det med äggsmeten.
4. Blanda vetemjöl, bakpulver, kakao och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
5. Hacka den mörka chokladen grovt och smält den i ett vattenbad (i en skål över kokande vatten).
6. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3 med smet.
7. Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter. Låt svalna.

Frosting/Maräng:
1. Blanda äggvitor, strösocker och saft av 1 citron i en rostfri bunke. vispa fluffigt för hand i ca 1 minut.
2. Sätt bunken i ett vattenbad(över kokande vatten). Vispa tills socker kristallerna smält och det blir luftigt som maräng. Du ska kunna se tydliga spår av vispen. (ha tålamod, det här ska ta tid)
3. Ta bort bunken från vattenbadet och vispa ner vaniljsockret. Vispa med elvisp ytterligare några minuter tills marängen tjocknat och svalnat.
4. Använda en sprits med en rundtyll och spritsa marängen i toppformade sprialer på cupcakesen. (för mig gick det lättare med en plastpåse med avklippt hörn). Lämna cirka en centimeter runt kanten.
5. Låt stelna i kylen.

Chocolate coating:
1. Hacka chokladen och smält den i ett vattenbad tillsammans med matoljan.
2. Häll över chokladen i en liten skål och låt svalna.
3. Ta ut cupcakesen från kylen och doppa varje marängtopp i den smälta chokladen.
4. Låt stelna på ett fat i kylen i ca 30 minuter.

Jag tycker att jag lyckades ganska bra i alla fall! Så här ser Leilas hi-hat cupcakes ut:
















Trevlig hösthelg på dig!


Hurtig höstdessert!

Vad passar bättre på hösten än att använda några av de underbara jordgubbar, som man stoppade undan i frysen i somras, till en snabb och god höstdessert? Igår var det en sån där alldeles supervacker höstdag, 14 grader varmt, lugnt på sjön och SOLIGT! Det var så vackert ute att vi totalvägrade att gå in förrän biffarna i ugnen riskerade att bli svarta om vi inte åt dem genast! Så vi gick tillslut in ändå. 

Mamma hade gjort en underbar middag, för att den skulle passa till det fina vinet hon och Pärra skulle dricka till maten. Det var jättegoda älgfärsbiffar, bulgursallad med tomat, kronärtskocka (inlagd), rödlök och persilja, till detta en jättesmarrig och enkel kall chevrésås (2dl matlagningsyoghurt, 100g chevréost, salt och peppar - mixas!)
Sen var det dags för efterrätt! Då uppfann jag och mamma denna hurtiga, ganska nyttiga, goda, snabba höstdessert!
 Per portion: 1 krossat divestivekex, så mycket jordgubbar du vill (går utmärkt med frysta tinade bär), 1dl matlagningsyoghurt blandat med 1 tsk vaniljsocker och 1 msk florsocker!
Per portion:
1 krossat divestivekex
Så mycket frysta jordgubbar du vill/har (tinade)
1 dl matlagningsyoghurt blandat med 1 tsk vaniljsocker och 1 msk florsocker


Trevlig höst! :)

Kall eller varm?

Jag tog precis en liten bit cheese cake till! Den var ju så god! Och jag ville bara säga att den funkar minst lika bra kall som varm! Mums! Hur många bitar får man ta??

Det finns ju egentligen tre olika sorters cheesecake. Den varma sorten, typ den vi gjorde idag, den frysta glassvarianten och så ostkaka. Vi får se vad det blir härnäst, de är ju underbara allihopa! :) Vilken smart idé att blanda i ost, som är så gott, i en efterrätt!

Cheesecake with Passion

Idag var jag bild- och sen slöjdlärare på en högstadieskola i stan. Det var jättekul! Jag känner mig faktiskt lite vuxen till och med! :) Så det passar bra att jag ska jobba på förskola imorgon, så får jag bli ett barn igen :) Dagiset har höstfest och jag ska klä ut mig till riddare eller prinsessa, jag har inte riktigt bestämt mig än... Det blir säkert extra mysigt och ännu godare mat än vanligt, jag längtar redan till morgondagens "jobb"!    

När min tisdag som lärare var slut (vid halv tre-tiden) cyklade jag och hämtade lillebror Edvin på skolan, sen cyklade vi hem och lagade mumsig middag till hela familjen! Det blev ugnsgratinerad falukorv med lök, tomat, svenskt äpple och ost. Till det serverade vi potatisplättar, en ny favorit gjord på potatismos från igår (blanda bara i ett par ägg och lite mjöl och stek i lagom storlekar).         

CHEESECAKE WITH PASSION
Idag var jag bild- och sen slöjdlärare på en högstadieskola i stan. Det var jättekul! Jag känner mig faktiskt lite vuxen till och med! :) Så det passar bra att jag ska jobba på förskola imorgon, så får jag bli ett barn igen :) Dagiset har höstfest och jag ska klä ut mig till riddare eller prinsessa, jag har inte riktigt bestämt mig än... Det blir säkert extra mysigt och ännu godare mat än vanligt, jag längtar redan till morgondagens
Foto av Pontus Wennesjö

 Självklart bjöd vi även på efterrätt. Vi bakade en egen jättesmarrig cheesecake med passionsfrukt! Edvin är proffs på att krossa digestivekex och pepparkakor! :)

Här kommer vårt recept:

ca 8 bitar         200 grader

Botten:
6 digestivekex
8 runda pepparkakor
100g smör

Fyllning:
200g philadelphiaost
2dl matlagningsyoghurt
3 ägg
1dl socker
Minst 2 passionsfrukter (ta så många du vill/har)

Garnering:
Passionsfrukt
Kiwi
Eller andra frukter/bär

Botten: Lägg kex och pepparkakor i en plastpåse och mosa med en kavel. (ROLIGT!) Tillsätt smöret och arbeta samman till en deg. Tryck ut degen till en jämn botten i en rund form med löstagbar kant, ca 24cm i diameter. Ställ formen i kylskåpet en stund.

Fyllning: Blanda philadelphiaost och yoghurt till en jämn smet. Rör ner ägg och socker lite i taget. Tillsätt fruktkött och blanda väl. Häll fyllningen i formen ovanpå bottnen och grädda i ca 30 min (200grader).

Garnera, servera och smaka!

RSS 2.0