Ett ljust bröd med rågsurdeg

Efter en natt och en dag var det här gooooda brödet färdigt! Det krävs inte mycket jobb, men mycket tid, när man bakar riktigt gott bröd. Förra gången jag bakade surdegsbröd misslyckades jag och brödet blev alldeles kompakt och väldigt kraftigt (ganska gott ändå, men inte bra). Jag tror att felet den gången var att jag inte använde assistenten när jag knådade degen. Trots att jag knådade och knådade i säkert en halvtimme, var det inte tillräckligt. Denna gång fick pappas Assar hjälpa mig och det var både enkelt, smidigt och gav mycket bra resultat!
Receptet kommer från Sveriges största surdegsbloggare Martin:
Har du aldrig provat att baka med surdeg förut tycker jag verkligen att du ska prova, det blir sååå gott! Det tar tid, men den som väntar på något gott...!

LJUST BRÖD PÅ RÅGSURDEG, två stora bröd

Dag 1, kväll
100 g (1 dl) rågsurdegsgrund
200 g (2 1/2 dl) vetemjöl special
100 g (1 1/2 dl) rågmjöl
350 g (3 1/2 dl) ljummet vatten

Blanda surdegsgrund, mjöl och vatten i en rymlig bunke. Täck med plastfolie och låt stå på ett varmt ställe över natten, gärna runt 22–24 grader.

Dag 2, morgon
Surdegen från gårdagen
400 g (4 dl) vatten
700 g (11 1/2 dl) vetemjöl special
20 g (1 msk) salt

Blanda samman alla ingredienser utom saltet och kör 8 minuter i degblandare (5 minuter på låg hastighet och 3 med lite mer fart). Ta dock inte allt vatten på en gång, utan spara cirka 100 gram och häll i det, lite i taget, efter några minuter. Tillsätt salt och kör ytterligare 2 minuter. Degen är ganska lös, men det är helt i sin ordning.

Smörj en plastlåda med raps- eller annan neutral olja, lägg över degen i lådan och sätt på locket. Markera gärna på lådan var degen befinner sig, så har du koll på hur den jäser. Låt degen jäsa tills den uppnått drygt dubbel storlek, vilket kan ta ungefär 3 timmar. Under tiden den jäser viker du ihop degen tre gånger där den ligger i lådan. Första gången efter 1 timme, därefter med 30 minuters mellanrum. Med blöta händer viker du degen från vänster in mot mitten, och från höger mot mitten, uppifrån och nerifrån. Det är inte så noga hur det går till, bara man känner att degen spänns.

Sätt ugnen på 275 grader i god tid innan degen jäst klart. Sätt en plåt eller en baksten på mittenhyllan och en oöm plåt längst ner.

Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i två. Nu kan man göra lite som man vill. En av degbitarna drog jag ut till en rektangel och vek ihop en gång. Den andra vek jag ihop försiktigt och la i en mjölad jäskorg.

Och så skjuts in i ugnen! Lägg några isbitar på den nedre plåten och sänk värmen till 250 grader. Efter 15 minuter vädrar du ugnen genom att öppna och stänga luckan. Sänk till 200 grader och låt stå ytterligare 15–20 minuter. Vädra ugnen några gånger den sista kvarten så får brödet en bra skorpa. Låt brödet svalna på ett galler en stund innan du provsmakar.
Tack Martin för det receptet! :)

Tack!

Ja, nu har jag äntligen startat en ny smarrig blogg! Jag vill börja med att tacka Jessica så jättemycket för all hjälp med att komma igång! Tack för att du fixade min header och första inlägget! Jag ska försöka uppdatera bloggen så ofta jag kan, det är ju jättekul att blogga och speciellt att berätta om allt som kan inspirera er läsare till att sätta på er förklädet!

Då var det bara att sätta igång då! :)
Jag som skriver på den här bloggen heter Sandra och känner du mig personligen får du gärna komma hem till mig och smaka allt jag bakar och lagar! Om inte, så är det fritt fram att lära känna mig bättre genom bloggen och även inspireras av recept, bak- och matlagningstips, vardagstankar och mycket mer! Välkommen till bakasmaka.blogg.se!

Veckans bakning:

Gott fint bröd med knaprigt sega kanter! Supermumsigt!


En toscakaka med sockerkaksbotten och en mandelflanstopping!
Bakad till pappas jobb.
Kokostoppar med limesmak av en gnutta limeskal. Stora och goda!
Men det bästa av allt är att smaka smeten!!

Kram, syster Jessica 

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0