Afternoon Tea Party

Last Sunday was the most English day I've had in Sweden! In the morning my dad made me and my brother and sister a proper English breakfast. We had triangular toasts with butter, sausages, bacon, beans, fried eggs, fried tomatoes with homemade orange juice :) It was the perfect start of my English day!
English breakfast in Sweden
Then all the preparations for the tea party began. Though I had already started baking the days before, it's a lot to do!
Here are some photos of our English afternoon tea in Sweden: I hope they are inspiring, I sure do recommend having one!
"Vad är väl fika utan gott sällskap?" <3

A traditional 3-storey plate with luxurious English scones, Chocolate Dubbles, Mariannes and Mini Cardamoms (Made up these names and cookies myself!) :)


The other plate was covered with 3 different kinds of finger sandwiches, honey glazed cakes and orange chocolate truffles


What we had on our scones? Strawberry marmalade, homemade lemon curd (oh sooo delicious!) and well wipped cream (works almost just as well as the traditional clotted cream)


Finger Sandwiches. Some with blue cheese, butter and walnuts, another kind with chicken curry and the last ones had a salami and creme fraish mixture.

I am not going to share all of these recipes with you now, that would take ages... So just let me know if you want a recipe and I'll make sure you get it! Or maybe one day, I'll post them here anyway! :)
Hope you enjoy your tea!

Chokladkolatäckt chokladkaka

Efter att ha gått igenom vad som kändes som ALLA kladdkakerecept på hela Internet, bestämde jag mig tillslut för vad jag ville baka. Jag utgick från ett recept jag hittade på tasteline och skapade en egen unstoppable chokladkaka, som jag fortfarande (efter tre stora tårtbitar) vill ha mer av!!! Den chokladkolaliknande glasyren är ljuvlig och så underbar!

Idag är det faktiskt kladdkakans dag, så jag tror jag ska ta en fjärde bit av kakan, nu till kvällsteet! Om det finns nåt kvar...

Gapa, smaka och njuuuut!

Ingredienser

Chokladkakan
150 g smör
2 st ägg
1 1/2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 msk kallt kaffe
1 1/2 dl vetemjöl
4 msk kakao
1 tsk bakpulver

Glasyren
1 1/2 dl vispgrädde
1 1/2 dl socker
2 msk ljus sirap
100 g mörk choklad
75 g smör

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg, socker och vaniljsocker. Tillsätt kaffet, sikta ner mjöl, kakao och bakpulver. Blanda i det smälta smöret.
3. Smörj en form med löstagbar kant (ca 24 cm i diameter) med smör och bröa med kokos.
4. Häll smeten i formen och grädda i ca 15 min. Låt kakan svalna i formen.

5. Glasyren: Blanda alla ingredienser, utom smöret, i en kastrull och låt koka under omrörning i ca 5 min. Drag kastullen från värmen och rör i smöret. Häll smeten på chokladkakan.

Låt glasyren stelna minst en liiiten stund (så länge du kan hålla dig!) eller spara den lite och ät den kall. Servera med vispad grädde och lite hallon skulle passa alldeles utmärkt!


Pumparecept

En veckas skollov är över och alla syskonen ska tillbaka till skolan igen på måndag. Själv har jag jobbat varje dag i veckan som gick, men inte så långa dagar, så det har ändå känts extra skönt! Nu till Halloween passade vi i år på att köpa en pumpa! Jag och Edvin ritade ett ansikte på honom och skar ut det härliga orangea pumpaköttet och plockade ur fröna.

Pumpafröna tog vi tillvara och gjorde mumsiga fröchips av. Det var lätt som en plätt och de blev sedan goda tillbehör i en hemgjord frukostmüsli.

Rostade pumpafrön
Plocka ur pumpafröna från pumpan och skölj av dem i ett durkslag. Låt vattnet rinna av och lägg dem sen på en plåt med bakplåtspapper. Häll på rikligt med olja och salt, blanda om och rosta i ugnen på 200 grader, det tar ca 10 min. Håll koll så fröna inte bränns vid. Ät dina pumpafrön som snacks, som dekoration på pumpapajen och i müslin!

Pumpaköttet räckte till både en underbar pumpapaj och en värmande god och kryddig pumpasoppa!

Pumpapaj

 

Ingredienser
Pajdeg:
100 g smör
3 dl vetemjöl
2 msk vatten

Fyllning:
ca 400 g pumpakött
2 dl vispgrädde
1,75 dl socker
3 st ägg
1/2 tsk mald kanel
1/2 tsk mald ingefära

Grädde till serveringen

Gör så här

1. Blanda ihop ingredienserna till pajdegen i matberedare. Kavla ut pajdegen med plastfolie under och över och täck en pajform med den, alternativt tryck ut degen i formen direkt med hjälp av händerna. Nagga degen och ställ kallt i ca 30 min.
2. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i 200 grader, i ca 15 min.
3. Koka under tiden pumpaköttet i lite vatten i ca 15 min, tills det är mjukt. Låt rinna av i ett durkslag.
4. Mixa pumpaköttet med stavmixer och blanda med de andra ingredienserna till fyllningen.
5. Häll fyllningen i pajskalet och grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader, i ca 50 min.

Servera varm eller kall med vispad grädde. Om du vill kan du dekorera pajen med lite rostade pumpafrön! Pajen håller sig god i kylen i flera dagar!

Pumpasoppa med knäckebrödskrutonger

6 portioner

Ingredienser
ca 1000 g pumpakött
1 hackad gul lök
2 krossade vitlöksklyftor
1 msk curry
2 lagerblad
2 tsk timjan
1 liter hönsbuljong
1 1/4 dl vispgrädde
1 msk honung
Salt
Peppar

1. Sätt ugnen på 190 grader.
2. Tärna och rosta pumpaköttet på en plåt i ugnen tills det fått färg.
3. Fräs lök och vitlök i en stekgryta/liknande.
4. Tillsätt curry, lagerblad, ingefära och timjan ock fräs ett par minuter.
5. Tillsätt det rostade pumpaköttet och buljongen. Koka upp och sjud i 10 min.
6. Dra grytan från värmen och ta upp lagerbladen.
7. Mixa soppan med stavmixer tills den är slät och häll sen tillbaka den i grytan igen.
8. Rör ner honungen och grädden och smaka av med salt och peppar. Låt soppan sjuda utan att koka.
9. Servera med knäckebrödskrutonger och njut!

Knäckebrödskrutonger

Rosta önskad mängd knäckebrödsbitar i smöret i en stekpanna tills de blivit gyllenbruna. Krydda med salt! Gör mycket krutonger, de är nämligen utsökta att äta som de är istället för chips senare på kvällen!


Hoppas du haft en jättebra Halloween och att du passat på att köpa en pumpa nu när du har chansen! Det är inte varje dag man kan göra det inte! Jag tycker det är jätteroligt att en liten pumpa kan räcka till så mycket; en dekorativ läskig ljuslykta, snacksfrön, en underbar efterrättspaj och en kryddig god lunchsoppa! Bra investering! Vår pumpa kostade 36 kr!

HAPPY HALLOWEEN!


RSS 2.0