Pumparecept

En veckas skollov är över och alla syskonen ska tillbaka till skolan igen på måndag. Själv har jag jobbat varje dag i veckan som gick, men inte så långa dagar, så det har ändå känts extra skönt! Nu till Halloween passade vi i år på att köpa en pumpa! Jag och Edvin ritade ett ansikte på honom och skar ut det härliga orangea pumpaköttet och plockade ur fröna.

Pumpafröna tog vi tillvara och gjorde mumsiga fröchips av. Det var lätt som en plätt och de blev sedan goda tillbehör i en hemgjord frukostmüsli.

Rostade pumpafrön
Plocka ur pumpafröna från pumpan och skölj av dem i ett durkslag. Låt vattnet rinna av och lägg dem sen på en plåt med bakplåtspapper. Häll på rikligt med olja och salt, blanda om och rosta i ugnen på 200 grader, det tar ca 10 min. Håll koll så fröna inte bränns vid. Ät dina pumpafrön som snacks, som dekoration på pumpapajen och i müslin!

Pumpaköttet räckte till både en underbar pumpapaj och en värmande god och kryddig pumpasoppa!

Pumpapaj

 

Ingredienser
Pajdeg:
100 g smör
3 dl vetemjöl
2 msk vatten

Fyllning:
ca 400 g pumpakött
2 dl vispgrädde
1,75 dl socker
3 st ägg
1/2 tsk mald kanel
1/2 tsk mald ingefära

Grädde till serveringen

Gör så här

1. Blanda ihop ingredienserna till pajdegen i matberedare. Kavla ut pajdegen med plastfolie under och över och täck en pajform med den, alternativt tryck ut degen i formen direkt med hjälp av händerna. Nagga degen och ställ kallt i ca 30 min.
2. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i 200 grader, i ca 15 min.
3. Koka under tiden pumpaköttet i lite vatten i ca 15 min, tills det är mjukt. Låt rinna av i ett durkslag.
4. Mixa pumpaköttet med stavmixer och blanda med de andra ingredienserna till fyllningen.
5. Häll fyllningen i pajskalet och grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader, i ca 50 min.

Servera varm eller kall med vispad grädde. Om du vill kan du dekorera pajen med lite rostade pumpafrön! Pajen håller sig god i kylen i flera dagar!

Pumpasoppa med knäckebrödskrutonger

6 portioner

Ingredienser
ca 1000 g pumpakött
1 hackad gul lök
2 krossade vitlöksklyftor
1 msk curry
2 lagerblad
2 tsk timjan
1 liter hönsbuljong
1 1/4 dl vispgrädde
1 msk honung
Salt
Peppar

1. Sätt ugnen på 190 grader.
2. Tärna och rosta pumpaköttet på en plåt i ugnen tills det fått färg.
3. Fräs lök och vitlök i en stekgryta/liknande.
4. Tillsätt curry, lagerblad, ingefära och timjan ock fräs ett par minuter.
5. Tillsätt det rostade pumpaköttet och buljongen. Koka upp och sjud i 10 min.
6. Dra grytan från värmen och ta upp lagerbladen.
7. Mixa soppan med stavmixer tills den är slät och häll sen tillbaka den i grytan igen.
8. Rör ner honungen och grädden och smaka av med salt och peppar. Låt soppan sjuda utan att koka.
9. Servera med knäckebrödskrutonger och njut!

Knäckebrödskrutonger

Rosta önskad mängd knäckebrödsbitar i smöret i en stekpanna tills de blivit gyllenbruna. Krydda med salt! Gör mycket krutonger, de är nämligen utsökta att äta som de är istället för chips senare på kvällen!


Hoppas du haft en jättebra Halloween och att du passat på att köpa en pumpa nu när du har chansen! Det är inte varje dag man kan göra det inte! Jag tycker det är jätteroligt att en liten pumpa kan räcka till så mycket; en dekorativ läskig ljuslykta, snacksfrön, en underbar efterrättspaj och en kryddig god lunchsoppa! Bra investering! Vår pumpa kostade 36 kr!

HAPPY HALLOWEEN!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0